GRILL, BÅL OG UKRUDSBRÆNDER

Grill, bål og ukrudtsbrænder

Brandsikker brug af grillen og bålsted

Når der skal hygges med grill eller et flytbart bålsted, så er det vigtigt, at du har taget nogle forholdsregler. Der er nemlig intet der kan ødelægge en hyggestund som et bål, der futter huset af…!

Vær tålmodig, når du tænder op

Du kender det sikkert godt, når kullene bare ikke vil brænde. Du kan nemt blive fristet af lige at hælde lidt husholdningssprit eller benzin fra plæneklipperen over, for at sætte fut i bålet eller grillstarteren.
Lad være! Ofte er der alligevel en lille glød et sted i kullene og så kan der uden varsel opstå en eksplosionsagtig brand. Resultatet er alvorlige forbrændinger hos dig og alle andre i nærheden. Brug i stedet avispapir, optændingsblokke eller en ukrudtsbrænder. Brug altid kun tørt brænde.

Pas på kulilte-forgiftning

Din grill eller dit bålsted skal naturligvis stå på et fast og sikkert underlag, sådan at en gnist ikke kan antænde omgivelser. Vær især opmærksom på dette om sommeren, når græsset kan være meget tørt. Det danske sommervejr er dog lunefuldt og mange bliver fristet til at sætte grillen ind i udestuen eller garagen, når det regner. Lad være med det!

Ved forbrænding af grillkul udvikles nemlig CO og CO2. Stoffer som begge er meget farlige. CO vinder konkurrencen over de frie iltmolekyler nede i lungerne, idet CO optages ca. 300 gange nemmere i blodet end ilt. Der er således ikke plads til ilten i blodet og hjernen får ikke tilstrækkeligt ilt. CO2 derimod vinder konkurrencen over ilten allerede inden, det når ned i lungerne. Ilten opsluges simpelthen fra rummet.
Når dette forekommer i en udestue, så vil mennesker og dyr simpelthen kunne besvime på grund af manglende ilttilførsel til hjernen. Det kan man dø af!

Ryd op efter dig

Heldigvis går det godt for langt de fleste mennesker, når grillmaden tilberedes. Nu er der kun oprydningen tilbage.
Selv om man tror, at kullene er helt slukkede, så vær opmærksom på, at der ofte kan være små gløder tilbage. Ofte får kullene tilført ny ilt, når du roder med dem under oprydningen og kan ligge og ulme. Hvis de ligger i skraldespanden eller der falder noget brændbart ned på grillen i garagen, så er risikoen for en brand kan starte. 
Derfor skal du lade grillen stå udenfor natten over eller sluk kulresterne helt med lidt vand.

Læs mere på linket til folderen: ”Grill, bål og ukrudtsbrænder – Med omtanke” i højre side af siden.

Ukrudtsbrændere er populære til at fjerne ukrudt i indkørsler, på terrasser og langs fortovet. Det er dog ikke altid de bliver brugt med lige meget omtanke.

Når man arbejder med åben ild, så er der altid en risiko for, at det kan gå galt, så tænk dig om, når du går i gang med at bruge din ukrudtsbrænder.

Gode råd til brug af ukrudtsbrænder:

  • Ukrudtet skal svitses, ikke brændes
  • Hold brænderen væk fra tør jord og bevoksning
  • Husk at holde god afstand til bygninger, biler og plankeværk
  • Vær opmærksom på glemte gløder
  • Forlad aldrig en tændt eller varm brænder
  • Afmonter gasflaske eller -dåse efter endt brug
  • Kontroller at ukrudtsbrænderen er DG-mærket

    På Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside kan du også læse om hvad man skal være opmærksom på når man bruger en ukrudtsbrænder.

Afbrænding af haveaffald

Det er ikke tilladt at afbrænde haveaffald. Reglerne er gældende både for byzone og landzone. Kommunens miljømyndighed har mulighed for at tillade Sankt Hans-bål med haveaffald. 

Det er stadig tilladt at lave et mindre bål i et bålsted, såfremt der anvendes rent tørt brænde. Dette kan gøres hele året.

Kommunens miljømyndighed har mulighed for at tillade gartnerier, ansvarlige for naturplejeaktiviteter m.v. at afbrænde eget haveaffald, parkaffald og haveaffaldslignende affald på lokaliteten, hvor affaldet er frembragt.

Det er stadig tilladt at afbrænde træstød og hugstaffald i sammenhængende bevoksning af skovtræarter på mindst 0,5 ha og mindst 20 meters bredde. 

Det er også stadig tilladt at afbrænde mindre spild af halm ifm. presning, herunder fejlbundne baller. Våde halmballer kan afbrændes efter aftale med miljømyndighederne. 

Reglerne for afbrænding beskrives i Affaldsbekendtgørelsen, følg linket i højre side.

Desuden kan man læse mere om reglerne for brandsikkerhed ved afbrænding via linket i højre side.