MADLAVNING

Køkkenet er et af hjemmets mest udsatte områder, når det kommer til brande. Mange brande starter ved madlavning, så vær en opmærksom kok og sørg for at tage de nødvendige forholdsregler.

Brandskade i et køkken med ødelagte gryder, en beskadiget emhætte og sodskader på væggen bagved. Kogepladerne er tydeligt mærkede af branden, og køkkenudstyr er spredt omkring

Hold øje med maden

Glemt mad i ovnen eller en gryde, der koger tør, kan udvikle store mængder røg og hurtigt føre til brand. Sørg for aldrig at forlade køkkenet, mens du laver mad, og brug en timer, hvis du let bliver distraheret.

Fedt, olie og friture

Fedt og olie kan antændes, hvis temperaturen bliver for høj. Hav altid et låg i nærheden til at kvæle ilden, hvis det skulle ske. Hvis der går ild i en gryde eller pande med olie eller fedt, så læg låget på og sluk for varmen. Brug aldrig vand – det kan forårsage en voldsom eksplosion! Overvej at have et brandtæppe eller en lille brandslukker i køkkenet.

Emhætter og udsugning

Hold emhætten ren for fedt og madrester. Brænder en gryde, kan fedtet i emhætten eller udsugningskanalen antændes og sprede ilden hurtigt. Hvis der opstår brand, skal du straks stoppe emhætten/udsugningen og tilkalde brandvæsenet på 1-1-2. Ved at være opmærksom og tage enkle forholdsregler kan du reducere risikoen for brand og skabe et sikkert køkkenmiljø.